- Een medewerker van een Alkmaars kruidenbedrijf is terecht op staande voet ontslagen, omdat hij meermaals niet kwam opdagen.
- Ook het feit dat hij aangaf stiekem op het werk video-opnamen te hebben gemaakt in een e-mail met dreigementen aan de werkgever, kan volgens de rechter niet door de beugel.
- De man eiste een financiële compensatie van ruim 26.000 euro, maar krijgt een rekening van ruim 500 euro voor de proceskosten.
- Lees ook: Werknemer die Chroom-6 loosde in gootsteen, eist €140.000 na ontslag – rechter vindt dat te gortig
Een productiemedewerker die meermaals niet op werk verscheen en stiekem video-opnamen op de werkvloer maakte, is terecht op staande voet ontslagen. De werknemer heeft daarmee geen recht op een financiële compensatie van zijn werkgever, de Alkmaarse kruidenleverancier Tuana Spices.
Dat blijkt uit een afgelopen week gepubliceerd rechtbankverslag van een uitslag uit februari op Rechtspraak.nl.
Werkgever wilde niet extra betalen voor nachtwerk
De man werkte samen met zijn vrouw nog maar zo’n half jaar voor het kruidenbedrijf. Ze namen vaak vrij, vanwege “oppasproblemen”. Het bedrijf kampte daardoor met “personeelsproblemen”.
Op 2 oktober 2023 spraken ze met hun werkgever over de mogelijkheid nachtdiensten te draaien, zodat ze minder vaak een oppas nodig zouden hebben. De man wenste daarvoor wel een extra vergoeding, maar daar wilde de werkgever niet aan.
Volgens de werkgever vroegen de twee daarop in hetzelfde gesprek nog hun ontslag aan. Ze moesten nog wel tot het eind van de maand werken, vanwege de verplichte maand opslagtermijn.
Toen de twee de dag erop niet op werk verschenen, stuurde de kruidenleverancier ze een mail. Als ze de volgende dag niet op werk zouden verschijnen, zou dat consequenties hebben "die wettelijk zijn bepaald".
Man maakte langere tijd stiekem videobeelden op werk
De volgende dag, 4 oktober 2023, verschenen de twee weer niet op werk. Wel stuurde de vrouw een mail die volgens het bedrijf vol stond met "leugens, beschuldigingen en dreigementen". In deze mail gaf de vrouw ook aan dat haar man langere tijd stiekem video-opnamen op de werkvloer had gemaakt. Tuana Spices besloot de twee vervolgens per e-mail op staande voet te ontslaan.
De man stapte naar de rechter. Volgens hem ontbreekt er een "dringende reden" voor het ontslag en wilde Tuana Spices simpelweg van de twee af. Daardoor zou het bedrijf volgens hem "op eigen houtje" hebben besloten hun dienstverband tegen het einde van de maand oktober stop te zetten. Volgens de man heeft zijn vrouw in haar e-mail ontkend dat de twee bij het bedrijf weg wilden.
De man draagt aan dat hij op 3 oktober niet op werk was verschenen, omdat hij dacht een nachtdienst te moeten draaien. De rechter gaat daar niet in mee, omdat de man in zijn verzoekschrift aan de rechtbank juist had geschreven dat het echtpaar niet akkoord was gegaan met nachtdiensten.
Geen schadevergoeding van ruim €26.000
De man woont nog maar kort in Nederland en is daarom niet bekend met de regelgeving, draagt hij verder aan. Hij meent "op zeer onprofessionele wijze" te zijn bejegend en "slachtoffer" te zijn geweest van "fysiek en verbaal geweld". De man eist een schadevergoeding van in totaal ruim 26.000 euro.
Die krijgt hij niet, want de rechtbank geeft de werkgever op alle vlakken gelijk. In de mail die de vrouw van de man op 4 oktober stuurde, beschuldigt ze het bedrijf onder meer onterecht van het feit dat de twee 's nachts moesten werken, terwijl dit niet in hun contract stond.
Ze beschuldigt het bedrijf er ook van personeel te ontslaan "volgens uw humeur wanneer uw hoofd is gestoord" en doet daarbij het dreigement: "Als ik dit moet ophelderen, kom ik vandaag niet werken". Dat is een dreigement, vindt die rechter, die de algehele mail kenmerkt als een "grove belediging".
De man ontkende tijdens de zitting dat de e-mail aan hem is toe te rekenen, omdat zijn vrouw deze verstuurde. Daar gaat de rechter niet in mee, mede omdat de man in diens verzoekschrift stelde dat de vrouw in haar e-mail het standpunt van "het echtpaar" weergeeft. Ook het feit dat de man stelt te hebben gefilmdop de werkvloer, is volgens de rechter een geldige reden tot direct ontslag, evenals het feit dat de man twee dagen niet op werk verscheen.
Tuana Spices heeft enkel 25 medewerkers, beargumenteert de rechter. Als die niet komen opdagen, kan dat er volgens de rechter toe leiden dat het bedrijf de "productiedoelstelling" niet haalt. Dit kan het bedrijf financieel schaden.
In plaats van ruim 26.000 euro te ontvangen, moet de man de proceskosten van 529 euro zelf voldoen. Geld om dat te betalen, lijkt hij wel te hebben; al binnen twee weken had de man nieuw werk.